Nedostatek volného kapitálu ve světě.
Dopyt po úveroch na medzinárodnom finančnom trhu rok od roka rastie: Kapitál potrebujú nielen bývalé socialistické a rozvojové štáty, ale aj USA na krytie narastajúceho vnútorného trhu a vyspelé priemyselné krajiny na reštrukturalizáciu ekonomík. Údaje o kapitálových potrebách. Jediným spôsobm získania potrebného kapitálu je zvýšenie úspor vytvoreného produktu na 25 perc.