Průmyslová práva v roce 1993. Změny v důsledku vzniku České republiky a Slovenské republiky by neměli ujít pozornosti. - Effmert, J.
31.12.1992 zanikol Federálny úrad pre vynálezy a ústrednými orgánmi štátnej správy sa stali príslušné národné úrady, v ČR Úřad průmyslového vlastnictví a v SR Úrad priemyselného vlastníctva. Podávanie prihlášok vynálezov, priemyslových vzorov atď. Platnosť udelených práv. Patentoví zástupcovia.