Evropa se obrací k zemnímu plynu. Otevře se norskému plynu cesta i do České republiky? - Kašík, V.
V uplynulých dvoch desaťročiach sa spotreba zemného plynu v západnej Európe zvýšila takmer štvornásobne. Dovozcom sú štyria dodávatelia: Rusko, Alžírsko, Nórsko a Holandsko. Najväčším vývozcom je Rusko, ktoré má najvačšie zásoby zemného plynu na svete, avšak politické a technické problémy vytvárajú veľkú neistotu ďalšieho vývoja dovozu. Alternatívou nie je ani Alžírsko. Najperspektívnejším dovozcom je politicky stabilné Nórsko, ktoré dáva možnosť dlhodobo kryť potrebu zemného plynu v západnej Európe.