Cudzie zdroje nenútia k zmenám. Radikálnou reformou rozpočtového procesu treba znížiť štátne výdavky a zmierniť tlak na príjmy.
Prognóza spracovaná firmou MESA (makroekonomické a sociálne analýzy) koncom r. 1992 o menovom vývoji v SR po vtedy predpokladanom rozdelení ČSFR, o možných príčinách rozdelenia meny, devalvácii, menovej politike, inflácii. Návrh východísk - radikálna reforma rozpočtového procesu znížením štátnych výdavkov a zmiernenia tlaku na príjmy a odmietnutím cudzích finančných prostriedkov. Menová odluka potvrdením správnosti časti prognózy.