Vyvážime s velkými riziky? - Dubská, Drahomíra
Určovanie rizika je jedným z dôležitých kritérií pri rozhodovaní v činnostiach s neistým výsledkom. Dôležitosť určenia rizikovosti krajín pre potenciálnych investorov a vývozcov. Bonita krajín sa skúma z politického, ekonomického a finančného hľadiska. Podľa týchto charakteristík sa krajiny členia do 5 skupín: krajiny s veľmi nízkym, nízkym, miernym, vyšším a veľmi vysokým rizikom. Bývalá ČSFR bola na jar r. 1992 umiestená do skupiny s miernym rizikom.