Modelové prístupy v hospodárstve Slovenska. Ekonomické pozadie transformácie hospodárstva SR podľa modelových výsledkov v rokoch 1989 Q1 - 1993 Q4. - Laščiak, Adam
Tri ciele ekonomickej transformácie Slovenska: 1. zmena ekonomického systému (ekonomická reforma), 2. štruktúrne zmeny (konverzia), 3. zmena hodnôt a parametrov nástrojových premenných. Použité modelové prístupy: model dôchodkovej koncentrácie, analýza vonkajších a vnútorných faktorov rastu, Madridský model optimálnej regulácie slúžiaci na konštrukciu Lafferovej krivky daňového bremena a daňových výnosov. Ramsayov model - odhad vývoja národného dôchodku, investícií a celkovej spotreby. Stratégia rozvoja hospodárstva.