Výrobný potenciál smeruje na východ. Medzi európskymi regiónmi má o 25 rokov najlepšiu perspektívu Bratislava.
Výsledky analýzy 404 európskych regiónov bonnským spolkovým inštitútom Empirica pre časopis Capital - terajšie európske priemyselné centrá stratia svoje špičkové postavenie a preberú ich regióny okolo Bratislavy, západných Čiech, Györ-Sopron, Poznaň atď. Skúmané oblasti výskumu.