Globálne ekologické problémy ľudskej spoločnosti. - Ružička, M.
Tri základné faktory určujúce vzťah medzi človekom a jeho prostredím: prírodné podmienky, stav sociálneho rozvoja spoločnosti a úroveň vedeckého poznania a technického rozvoja. Ľudská populácia. Zachovanie bioty a jej diverzity. Prostredie a podmienky na život. Rozvoj ľudskej spoločnosti. Problémy súvisiace s odpadom. Životná úroveň, výchova a vzdelávanie.