Systém jako mentální model. - Rosický, Antonín
Termín systém a jeho definícia v systémovej teórii. Nesplnenie očakávaní aplikácie systémového prístupu hlavne v sociálno-ekonomickej oblasti. Problémy aplikácie systémového prístupu. Charakter systémov (tvrdé, mäkké), otvorené systémy, človek a (sociálna) organizácia. Paradigmy a modely poznania. Základné princípy prístupov k poznávaniu sveta: exaktnosť a racionalita, metóda, analýza, determinizmus, empíria. Epistemologický model, jeho empirická a konceptuálna rovina. Informácie a dáta, systém a realita (objekt).