Život a dílo národohospodáře Prof. Dr. J. Macka. Významní čestí národohospodáři. - Šmejkal, M.
Životná dráha Josefa Macka (1887-1972, od r. 1949 v USA), predstaviteľa a propagátora ekonomickej vedy, od r. 1921 mimoriadny, od r. 1926 riadny profesor národného hospodárstva na Vysokej škole obchodnej v Prahe, jediný z profesorov orientovaný socialisticky. Teoretické názory J. Macka. Jeho úsilie o formovanie hospodárskej politiky v predvojnovej ČSR (publicistická činnosť, kritika K. Engliša). Vplyv J. Macka na platformu sociálnej demokracie, jeho vzťah k Marxovmu ekonomickému učeniu a názory na socializmus (protimarxisticky orientovaný ekonóm). Knižné publikácie 1915-1948.