Cena pana Alfreda Nobela. Američan s pražskými předky průkopníkem výzkumu rozhodovacích procesů.
V roku 1978 bola udelená Nobelova cena za ekonómiu Herbertovi A. Simonovi z univerzity Carnegie-Mellon v USA. Cenu získal za výskum rozhodovacích procesov v rámci organizácie v oblasti Správnej vedy.