Cena pana Alfreda Nobela. V centru pozornosti problematika rozvojových zemí.
V roku 1979 získali Nobelovu cenu za ekonómiu dvaja vedci: Arthur Lewis z univerzity v Princeton a Theodore W. Schultz z chicagské univerzity. Cena bola udelená za priekopnícky výskum v oblasti ekonomického rozvoja, so zvláštnym zreteľom na rozvojové krajiny.