Aktuální otázky světové finanční (měnové) soustavy.
Činnosť a hlavné zameranie Európskeho menového systému (EMS). Tri vzájomne prepojené prvky EMS: európska menová jednotka (ECU), mechanizmus devízových kurzov, úverové mechanizmy. Maastrichtská dohoda predpokladajúca vytvorenie ekonomickej a menovej únie krajín Európskych spoločenstiev v troch etapách.