Zahraniční obchod zemí S a V Evropy z pohledu OECD.
Zmena orientácie zahraničného obchodu krajín strednej a východnej Európy po r. 1990. Problémy vývozu týchto krajín. Ochranárske opatrenia krajín ES proti dovozu z postkomunistických krajín. Potreba modernizácie výrobného potenciálu krajín strednej a východnej Európy. Silná konkurencia západoeurópskeho priemyslu.