Konkurencia poisťovní a konkurencia lekárov ako liek na znižovanie výdavkov. Aj európske zdravotníctvo financované z verejných zdrojov bude musieť robiť viac za menej peňazí. - Sasseen, J.
Príčiny rastu výdavkov na zdravotníctvo v porovnaní s hrubým národným produktom v USA a západnej Európe. Snahy reformovať systémy zdravotníckej starostlivosti. Orientácia na trhovo orientované reformy nútiace lepšie využiť dané prostriedky napr. zavedením globálnych rozpočtov (platenie nie za úkony, ale za pacienta), varovania demografov. Poisťovňa musí mať konkurenta. Príplatky za poskytnutie zdravotníckych služieb nad zaručenú minimálnu úroveň.