Toward total quality marketing - Kern, J.P
História cesty k uplatneniu prvkov totálneho riadenia akosti u firmy na výrobu digitálnej techniky, ktoré sú zamerané na oblasť marketingu a majú anticipovať požiadavky klienta. Skupina marketingu firmy pristúpila k zlepšeniu uplatnením japonských metód "Hoshin kanri". Popis cieľov "Hoshin kanri" - plánovanie a implementácia výrazného prielomu. Realizované kroky vyúsťujúce do iniciatív totálnej akosti marketingu.