Čím presvedčiť zákazníka Komunikácia so zákazníkom stojí firmu nemalé peniaze - Caban, J.
Komunikácia firmy so zákazníkmi prostredníctvom voľnej publicity, reklamy, podpory predaja (sales promotion), osobného či personalizovaného predaja (poštou a telemarketingom) a výstavami.