Vyspelé ekonomiky zápasia s rozpočtovým deficitom Hlavným cieľom je boj proti nezamestnanosti - Černá, J.
Súčasná situácia svetovej ekonomiky. Deštruktívny fenomén nezamestnanosti, rast rozpočtových deficitov a verejných dlhov. Rast vnútorného dopytu v USA. Nízka investičná aktivita v západnej Európe. Ekológia kritériom ekonomického rozhodovania a nástrojom protekcionizmu. Vplyv tohto stavu na transformujúce sa ekonomiky.