Bariéry sa nesmú stať základom obchodnej filozofie - Jurzyca, Eugen
Negatívny dopad dovozných bariér na hospodársku súťaž. Bariéry chránia producentov, nie trh, čo potvrdzujú výsledky špeciálnej štúdie Federálnej obchodnej komisie USA, aj teória zahraničného obchodu. Ochrana novovzniknutých odvetví. Opodstatnenosť výnimky.