Protekcionizmus dlhodobo škodí Zavedenie obmedzení na dovoz tovarov zo zahraničia hodnotí Protimonopolný úrad SR ako opatrenie obmedzujúce hospodársku súťaž - Zemanovičová, Daniela
Striedanie teoretických názorov na zahraničnoobchodné vzťahy s uprednostňovaním buď ochranárskych opatrení, alebo odbúrania bariéry rozvoja obchodu. V súčasnosti snaha o liberelizáciu obchodu v rámci GATT, praktická realizácia v protiklade k týmto snahám, príklad opatrnosti EÚ voči východnej Európe. Nevyhnutnosť zahraničnej konkurencie. Krátkodobá ochranárska politika a jej využitie tak, aby neznižovala konkurencieschopnosť a prispôsobovanie sa náročným podmienkam na trhoch.