Colná únia funguje, no podmienky sa zmenili Vzájomná tovarová výmena potrebuje jednoznačné pravidlá - Šutek, Ľ.
Colná únia uzavretá medzi ČR a SR, jej dôsledok - nižší stupeň integrácie s atribútom spoločného, nie vnútorného trhu ako v EÚ. Certifikát a rozhodnutie o schválení výrobku dva rozdielne dokumenty. Znemožnenie práva orgánov obchodnej inšpekcie uplatňovať dôsledne právo kontroly v prípade automatickej verifikácie českých certifikátov.