Vysoká technika je trumf Přehled vedoucích podniků ve světe
V zostrenom konkurenčnom zápase záleží na rozvoji výskumu, vývoja, zdokonaľovania techniky. Na čele USA pred Japonskom a Nemeckom. Tabuľka podielov na svetových patentoch. Prehľad podnikov s najväčším počtom držaných svetových patentov. Nemecká stratégia výskumu.