Niektoré pohľady na ekonomické zásahy štátu do národného hospodárstva v podmienkach trhovej ekonomiky - Pancák, M.
V systéme trhového hospodárstva sa uznávajú 3 funkcie štátu zamerané na riešenie problémov v národnom hospodárstve: efektívnosť, rovnosť - spravodlivosť, stabilita. Sú základom chápania ekonomických zásahov štátu do národného hospodárstva. Trojrozmernosť ekonomických zásahov: vzťah štátu k mene a k financiám, vzťah štátu k produktivite a k efektívnosti, vzťah štátu k sociálnym otázkam vyplývajúcim z jeho funkcie starostlivosti o rovnosť (spravodlivosť).