Štát by mal školstvu poskytnúť aspoň také výhody ako podnikateľom - Mihalik, Jozef
Závislosť školstva od štátneho rozpočtu, čo spôsobuje neúnosný pokles zabezpečovania úloh školstva na Slovensku. Nedostatočné zdroje, koncepcia, legislatíva a riadenie. Nevyužité rôzne formy financovania. Unáhlená reštrikcia výdavkov podľa požiadaviek MMF. Podpora vedy a výskumu je národným záujmom. Nekvalifikovaná reštrikcia vedeckovýskumnej základne.