Vedúci predaja ako coach. 2 - Gams, M.
Postup pri analýze skutočného stavu prípravy kandidáta na coaching. Tréning správania v určitých pracovných situáciách. Rozhovory, cvičenia a "domáce úlohy" cvičenie bez sprievodnej starostlivosti. Rozhovory so spätnou väzbou (feedback). Kritériá úspechu coachingu.