Komory vždy prihliadali na potreby národného hospodárstva ako celku Z histórie obchodných a živnostenských komôr ČSR - Raško, A.
Vznik obchodných a živnostenských komôr od merkantilizmu. V rakúsku a Uhorsku od r.1850, v ČSR od r.1919. Povinné členstvo v komorách. Komory poradnými orgánmi. Pomoc členom. Dohľad ministerstva obchodu. Ústredňa čs. obchodných a živnostenských komôr.