Kapitálová neprepojenosť spôsobuje nevraživosť medzi výrobcami a spracovateľmi mlieka - Bročko, J.
Ochrana trhu mlieka a mliečnych výrobkov a dotovanie ich vývozu vo vyspelých krajinách. Situácia na Slovensku - výroba, spracovanie a distribúcia od r.1990 ponechaná napospas voľnému trhu. 600 mil. dlh mliekarov prvovýrobe, ktorá stráca záujem o výrobu mlieka. Predpoklady oživenia jeho výroby - oživenie tokupeňazí od spotrebiteľa po prvovýrobu. Drahé úvery, zastarávanie technologických zariadení.