Vznik centrálních bank a legitimita měny - Aglietta, M.
Súčasné menové problémy majú svoje korene v histórii peňazí. Rozpor medzi súkromným a centrálnym bankovníctvom. Rozvoj platobných systémov a vznik centrálnych bánk. Anglická banka na peňažnom trhu. Nezávislosť centrálnych bánk.