Transformácia roľníckych družstiev je iba formálne ukončeným procesom - Janků, Jaroslav
Nedoriešené majetkovoprávne vzťahy v poľnohospodárskych podnikoch jednou z príčin súčasnej krízy slovenského poľnohospodárstva. Transformácia poľnohospodárskych družstiev podľa zákona č.42/1992 Zb. iba formálna. Premena družstiev na účastinné spoločnosti, prípadne spoločnosti s r.o., poväčšine družstvá vlastníkov, podielnikov. O rodinné farmy nezáujem. Nevyhnutná novelizácia transformačného zákona. Bankrot a likvidácia družstva. Náznak pozitívneho vývoja v slovenskom poľnohospodárstve. Podiel poľnohospodárstva na HDP, hlavné ekonomické ukazovatele.