Strategické riadenie postupne nahrádza klasické metódy Teória a prax rozvoja nových postupov v riadení. 1 - Slávik, Štefan, 1955-
Vývojové fázy strategického riadenia: 1. 50.-60. roky - dlhodobé plánovanie. 2. Koniec 60. a začiatok 70. rokov - strategické plánovanie. 3. Druhá polovica 70. rokov - široko založený systém strategického riadenia. Jeho 4 fázy v podniku: finančné, dlhodobé, environmentálne plánovanie, integrované strategické riadenie. Prístupy k strategickému riadeniu podniku: racionálne plánovanie, plánovanie ako proces riadeného poznávania, logický inkrementalizmus, spontánna stratégia. Predstavitelia škôl strategického riadenia - Igor Ansoff, Henri Mintzberg a J.B. Quinn.