Múzeum mincí a medailí v Kremnici - Polónyiová, Alica
Kremnica je sídlom Múzea mincí a medailí (začiatok činnosti r. 1889), ktoré dokumentuje históriu baníctva, mincovníctva a históriu ich produktov - mincí a medailí. Systém do evidencie a členenia historického materiálu vniesol kremnický archivár P. Križko. Zbierkový fond je rozdelený na 2 časti: fond numizmatiky a fond regionálnej histórie. Od roku 1994 riadi a spravuje múzeum Národná banka Slovenska.