O budúcej konkurenčnej schopnosti rozhoduje investovanie v súčasnosti Konkurencia medzi štátmi sa zostruje. 2
Dokončenie výňatkov zo štúdie severoamerických a švajčiarskych expertov oddelenia ekonomického výskumu Union Bank of Switzerland. Súčasná konkurenčná schopnosť krajín, podiel zdrojovej základne a efektívnosti na indexe súčasnej konkurencieschopnosti. Budúca konkurenčná schopnosť vybraných krajín, rast zdrojov a účinok efektívnosti v prostredí dynamickej konkurencie. Kedy dobehnú nové industrializované krajiny (NIK) vyspelé ekonomiky pri mierach rastu dosiahnutého za r.1980-1991. Budúca konkurencieschopnosť niektorých krajín. Južná Kórea absolútnym lídrom.