Podnikanie na farme Na Slovensku vznikli prvé typy hospodárstiev - Compel, J.
Nové možnosti usporiadania života v odľahlých osadách na kopaniciach Slovenska. Jednou z možností je oživenie remeselnej výroby, cestovného ruchu, špecifických služieb pre obyvateľov miest. Potreba zmeny doterajšieho konvenčného poľnohospodárstva na organicko-biologickú produkciu výrobkov. Priaznivé podmienky zapájania sa do agroturistiky. Podmienky zapojenia sa hospodárstiev do ekoagroturistiky. Ekologické poľnohospodárstvo.