Od rétoriky ku konštruktívnej spolupráci? - Mihalik, Jozef
Zaostávanie rozvojových krajín oproti cieľom stanoveným v koncepčných materiáloch zo 60. rokov. Priostrenie vzťahov medzi vyspelými a rozvojovými krajinami. Nový prístup v 90. rokoch. Dokumenty odsúhlasené v rámci OSN pre stratégiu spolupráce s rozvojovými krajinami. Priority pre priemyselný rozvoj. Problém surovín, ich exportu a domáceho spracovania. Rast populácie predbiehajúci ekonomický rast.