Odďaľovanie zavedenia doplnkového poistenia rozširuje počet občanov odkázaných na základný dôchodok - Jurina, Ľ.
Zvyšovanie úlohy penzijných fondov - investorov - vo väčšine vyspelých krajín, pretože si môžu dovoliť poskytnúť vysoký podiel dlhodobých investícií na kapitálové trhy a vytvárajú kapitál, ktorý sa rôznymi cestami dostáva do hospodárstva. Návrhy slovenského zákona o doplnkovom dôchodkovom poistení. Zakladanie doplnkových poisťovní (zamestnávatelia po dohode s odbormi). Repartičný (prerozdeľovací) a kapitalizačný systém financovania pripoistenia. Daňové úľavy a ich vplyv na štátny rozpočet.