Udelenie Nobelovej ceny za teóriu hier je zvýraznením významu ekonomicko-matematického modelovania, ktoré je na Slovensku na ústupe - Unčovský, Ladislav
Teória hier matematika von Neumanna a ekonóma Morgensterna, jej rozvinutie ako matematickej disciplíny a možnosti modelovať rôzne ekonomické situácie ako hru (kooperatívnu, nekooperatívnu), napr. analýzu duopolu, resp. oligopolu. Prínos nositeľov Nobelovej ceny za ekonómiu v r.1994 J.F. Nasha z Princentonu, USA, v Maďarsku narodeného J.C. Harsanyiho z Berkeley, USA a Reinhardta Seltena (Bonn) k "novátorskej analýze v oblasti nekooperatívnych hier".