Teória a prax odpisov z investičného majetku. 3 Niektoré metódy výpočtu odpisov používané vo svete - Sivák, Rudolf, 1955-
50. roky - rozšírenie metód zrýchlenej amortizácie vo vyspelých krajinách (začali sa používať cez vojnu). Príčiny: nevyhnutnosť rýchleho investovania do rekonštrukcie a obnovy zničeného fixného kapitálu, neskôr rastúce tempo technického pokroku, rýchle opotrebovanie, automatizácia a zosilnenie inflácie. Tri spôsoby zrýchleného odpisovania - skrátenie životnosti, skoncentrovanie odpisov do prvých rokov používania fixného kapitálu, systém doplnkových odpisov.