Spokojenost zákazníků určuje strategii - Altschul, K.J
Z článku Dr. Kurta J. Altschula: O optimalizačných procesoch v americkom biznise (Absatzwirtschaft, 1/95) o spôsoboch získavania zákazníkov prostredníctvom marketingu a inovácií. Štyri možné marketingové stratégie: 1. Segmentácia trhu (príklad firmy Black and Decker). 2. Akosť výrobkov (Total Quality Management). 3. Cena (stratégia cenového vodcovstva). 4. Kontakty (spolupráca so zákazníkmi a obchodníkmi).