Od výrobnej ku globálnej stratégii Manažérsky svet je v ustavičnom pohybe - Špirko, D.
Vývoj a trendy v riadení. Profil manažéra - kvalifikácia a štýl práce. Schopnosti zodpovedajúce v danej organizácii potrebám a vyžadovanej úrovni riadenia. Dôkladná charakteristika predmetu riadenia a prostredia ako prvý krok od ktorého sa odvíja postup manažéra. Tri systémové tendencie určujúce priemysel a obchod v súčasnosti a pravdepodobne aj v najbližších 15 rokoch. Algoritmy postupu. Postup horizontálnej špecializácie na úkor vertikálnej. Nároky na manažment. Tlak konkurencie na oblasť manažmentu. Formulovanie strategickej vízie. Potreba zachytiť zahraničné tendencie manažmentu.