Kontinentálna stratégia je aj naša Budúcnosť našej krajiny: ekonomický rast a funkčné prepojenie efektívnej ekonomiky s exportom - Sotník, Alexander
Priorita zahraničnej politiky Slovenska pri vstupe do Európskej únie. Oblasť exportu v rámci veľkého jadra potenciálov zahranično-obchodnej expanzie. Pohľad EÚ na strednú a východnú Európu ako na trh. Strategická orientácia Slovenska je priblížiť sa podielom exportu na HDP krajinám Beneluxu. Motivácia Slovenska pri zapájaní sa do medzinárodnej integrácie a intenzifikovaní našej participácie na medzinárodnej deľbe práce. Postupná príprava krajín V-4, Slovinska, Bulharska a Rumunska na integráciu do jednotného trhu. Svetové trhy a Slovensko.