Platební styk v České republice - Hübner, V.
Jednou z hlavných činností ČNB je riadenie platobného styku a zúčtovanie bánk. Styk platobný bezhotovostný a hotovostný. Inkasný spôsob platenia. Vzájomné zúčtovanie medzi bankami - clearingové centrum ČNB. Zahraničný platobný styk. Nové platobné nástroje - platobné karty a tzv. zaručené šeky. R. 1994 vytvorila skupina bánk tzv. zaručený šekový systém (používanie špeciálneho šeku spolu so záručnou kartou).