Záujmy Nemecka pri postupnom rozširovaní EÚ na východ - Lippertová, B.
Rozšírenie EÚ na východ znamená pre Nemecko prínos v oblasti politickej i hospodárskej. Politika EÚ sa kryje s nemeckým záujmom o rýchlu integráciu štátov strednej a východnej Európy. Stratégia a formy vstupu týchto štátov (15). Pomoc pred vstupom na základe transformačného partnerstva. Potreba reformovania pomoci. Otvorenie trhu a celoeurópsky vnútorný trh. Zmluvná politika so štátmi strednej a východnej Európy.