Současná právní úprava pojištění a pojišťovnictví a její nejbližší vývoj - Škopová, V.
Jedným z najvýznamnejších faktorov ovplyvňujúcich činnosť poisťovní a podnikania v poisťovníctve ČR je právny rámec vymedzený poistným právom v užšom a širšom poňatí. Súhrn právnych noriem upravujúcich špecifiká poistenia a poisťovníctva a sféru poisťovníctva komplexne. 1.Problematika poistného práva v užšom poňatí. 2. Problematika poistného práva v širšom poňatí. - Daňová problematika, problematika trestného práva, problematika rozhodcovského konania v poisťovníctve.