Vstupom Rakúska do Európskej únie sa k únii priblížilo aj Slovensko - Čalfová, J.
Vstup Rakúska do EÚ 1.1.1995. Členstvo v EÚ vyžaduje zmeny na makro- a mikroúrovni. Najvýznamnejší je vplyv v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva. Vplyv na rakúske domácnosti. Rozšírenie EÚ o Rakúsko znamená aj úpravu rakúskych vzťahov k Slovensku. Podpora krajín EÚ štátom susediacim s EÚ.