Nový pohled na regionální aspekty evropské integrace - Adamčík, S.
Priority hospodárskej politiky, ktoré platia i pre regionálnu hospodársku politiku. Regionálna politika Európskej únie vychádza z prevažnej predstavy rovnovážneho vývoja priestorovej štruktúry. Komparatívne výhody krajín a regiónov. Rovnováha, centripetálne a centrifugálne sily. Priestorové aspekty európskej integrácie. Priestorový význam heterogénnych štruktúr. Podpora difúznych mechanizmov a technologickej infraštruktúry.