Sbližování EU a východní Evropy se rodí v bolestech
Úlohy pre rozvoj EÚ na najbližšie obdobie: rozvoj vonkajšej a bezpečnostnej politiky, vytvorenie menovej únie, rozšírenie EÚ o štáty strednej, východnej a južnej Európy. Význam zahraničného obchodu EÚ a východnej Európy. Zahraničné investície v krajinách strednej Európy. Spôsoby približovania sa krajín do EÚ. Vývoj vzájomného obchodu s poľnohospodárskymi výrobkami. Problémy zbližovania sa krajín s EÚ.