Konkurenčná schopnosť odvetvia závisí od zmeny nákladovej štruktúry podnikov Rozhodujúcou tlačovou technikou je ofset - Švec, P.
Slovenský polygrafický priemysel je z väčšej časti konsolidovaným odvetvím. Najväčšie problémy súvisia so zadlžením, reštrukturalizáciou vyrábaného sortimentu, nevhodnou štruktúrou nákladov a organizačnými zmenami. Zväz polygrafie na Slovensku. Smer vývoja technológie. Ekonomická výkonnosť a štruktúra sortimentu a technického personálu v polygrafickom priemysle SR.