Sociálne podmienky transformácie na Slovensku - Krausová, Alena
Úspešná transformácia ekonomiky musí smerovať k vytvoreniu sociálne orientovaného trhového hospodárstva. Ukazovatele sledovania sociálnej únosnosti reformy: rast miery nezamestnanosti, rast inflácie, rast životných nákladov (pokles reálnej hodnoty príjmov, pokles čistého príjmu domácností), vývoj štruktúry výdavkov na výživu a bývanie, vývoj existencie obyvateľov sociálne odkázaných, vývoj existencie obyvateľov na hranici existenčného minima. Problém nezamestnanosti, pokles životnej úrovne obyvateľov SR, rast kriminality.