Takmer tretina úverov bánk na Slovensku je stratová - Sobek, Otto
Medzipodniková platobná neschopnosť zasahuje aj banky. Ich úverové portfoliá sú zrkadlom finančnej situácie podnikov. Bankový dohľad NBS vykonal analýzu dotvorenia zdrojov na krytie rizík v bankách SR. Potreba sprísniť pravidlá hodnotenia kvality pohľadávok - opatrenie NBS o pravidlách hodnotenia pohľadávok podľa rizík v nich obsiahnutých a o tvorbe zdrojov na ich krytie (10.3.1995). Rozdelenie pohľadávok do 2 skupín a 5 kategórií.