Vstup do EÚ bez poľnohospodárstva by vytvoril z krajín strednej a východnej Európy druhotriednych členov - Janků, Jaroslav
Prednáška S. Tangermanna o agrárnej politike EÚ. Rozšírenie EÚ o krajiny strednej a východnej Európy znamená aj agrárne rozšírenie, adaptáciu agrárnej politiky a zaťaženie rozpočtu EÚ. Stav poľnohospodárstva a výhľad jeho vývoja v 10 krajinách SVE. Dôležitejšia ako vysoké ceny a podpory príjmov farmárov je pomoc pri reštrukturalizácii a modernizácii poľnohospodárskej výroby.